домати - 2 бр
краставици - 1 бр
зелени чушки - 2 бр
магданоз - 1 връзка
лук - 1 глава
сирене - 150 гр
сол на вкус
зехтин на вкус
Свежата и пъстра шопска салата се смята за една от кулинарните емблеми на България. Може би ще ви бъде интересно да научите, че нашите прабаби и дядовци някога не са хапвали салата с ракийката. От Mate Kitchen разкриват, че салатата навлиза в менюто ни доста по-късно – през XX век. А шопската салата се налага от известния през 60-те години туроператор „Балкантурист“. Тя обаче бързо излиза от пределите на страната, приема се радушно от чуждестранните гости и се превръща в истинско явление.
От какво се прави хубавата българска шопска салата? От вкусни, добре узрели, слънчеви домати, печени или сурови чушки, краставици и лук. Покрива се с настъргано сирене и се украсява с магданоз. Така салатата се доближава като цветове до родния трибагреник, което още веднъж затвърждава значението ѝ за кулинарията, обясняват от Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Измийте всички зеленчуци.
2. Нарежете доматите, краставиците, лука, зелените чушки и магданоза.
3. Разбъркайте добре, добавете зехтин, сол, поръсете с настъргано сирене и поднесете.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.