Традиционна рецепта за шопска салата

Една от кулинарните емблеми на България

5 от общо 2 гласа
15 мин.
Необходими продукти

домати - 2 бр  

краставици - 1 бр  

зелени чушки - 2 бр 

магданоз - 1 връзка 

лук - 1 глава 

сирене - 150 гр 

сол на вкус

зехтин на вкус

Свежата и пъстра шопска салата се смята за една от кулинарните емблеми на България. Може би ще ви бъде интересно да научите, че нашите прабаби и дядовци някога не са хапвали салата с ракийката. От Mate Kitchen разкриват, че салатата навлиза в менюто ни доста по-късно – през XX век. А шопската салата се налага от известния през 60-те години туроператор „Балкантурист“. Тя обаче бързо излиза от пределите на страната, приема се радушно от чуждестранните гости и се превръща в истинско явление.

От какво се прави хубавата българска шопска салата? От вкусни, добре узрели, слънчеви домати, печени или сурови чушки, краставици и лук. Покрива се с настъргано сирене и се украсява с магданоз. Така салатата се доближава като цветове до родния трибагреник, което още веднъж затвърждава значението ѝ за кулинарията, обясняват от Mate Kitchen.

Начин на приготвяне:

1. Измийте всички зеленчуци.

2. Нарежете доматите, краставиците, лука, зелените чушки и магданоза.

3. Разбъркайте добре, добавете зехтин, сол, поръсете с настъргано сирене и поднесете.

Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти