Необходими продукти:
300 г спанак (почистен)
170 г бекон (на ленти)
4 яйца
2 глави лук шалот
2 филии бял хляб
60 мл зехтин
50 мл бял винен оцет
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се наситнява, посолява се и се залива с оцета. Оставя се да се маринова поне за 10–20 минути.
Хлябът се реже на кубчета и се запържва до златисто в половината от зехтина.
Яйцата се сваряват. Лентите бекон се пържат до златисто в сух тиган, на няколко пъти.
Част от отделилата се от бекона мазнина се отстранява. Добавя се спанакът и щом леко омекне, се дърпа от огъня.
Лукът и оцетът се разбъркват със сол, черен пипер и останалия зехтин.
Спанакът и беконът се овкусяват с получения дресинг. Салатата се поднася с нарязаните яйца и крутоните.
Прочетете още:
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата
5-те съставки на идеалната салата
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Бърза зелена салата с маринован лук