- 300 г карфиол
- 2 глави лук
- 8 бейби репички
- 0.5 глава жълто цвекло
- 150 г брашно
- 60 мл бира
- щипка сода бикарбонат
- сол и черен пипер
- оило за пържене
- 1 топка моцарела
- За соса:
- 1 корен пащърнак
- 1 глава лук
- 1 глава чесън
- 0.5 връзка магданоз
- стъбла
- 50 г масло
- 50 мл бяло вино
- 50 мл течна сметана
- сол и черен пипер
- щипка сушен босилек
- За дресинга:
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. трюфелово олио
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
За бульона за соса за топлата салата сипете 1 литър вода в тенджера и я оставете да заври. Добавете щипка сол и почистен и нарязани на кубчета пащърнак, небелената глава лук, разрязана на две, главата чесън и стъблата магданоз. Варете 20 минути. Прецедете бульона.
Върнете бульона в тенджерата, добавете бялото вино и оставете сместа да заври. Добавете маслото, нарязано на бучки и бъркайте енергично докато се разтопи, с помощта на тел. Добавете сметаната и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и голяма щипка сушен босилек. Добавете щипка брашно за сгъстяване и разбъркайте до хомогенност. Гответе още 2-3 минути.
Разделете карфиола на две. Едната част нарежете на филийки. Загрейте тиган и сипете 1 с.л. олио. Запържете карфиола от двете страни, до златисто. Добавете и бейби репичките с листата, за да се запържат. Поръсете със сол и черен пипер.
Другата част карфиол за топлата салата нарежете на малки розички.
Обелете лука и го нарежете на кръгчета с дебелина 0.5 см. Бланширайте лука в тенджера с вряща подсолена вода за 2 минути. Отделете слоевете на всеки кръг.
За панировката сипете в купа брашното. Добавете бирата и содата и разбъркайте до гладкост. Ако е необходимо, долейте още бира – сместа трябва да е като гъста смес за палачинки. Овкусете със сол и черен пипер.
Потопете сварените розички карфиол и кръгчетата лук в панировката и ги изпържете в тиган с 2 пръста добре загрято олио, до златисто. Извадете върху кухненска хартия.
За дресинга за топлата салата с паниран карфиол нарежете на ситно магданоза. Сложете го във висок съд и добавете 1 ч.л. трюфелово олио. Пасирайте. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете и 1-2 с.л. от соса.
За да презентирате салатата обелете и нарежете на тънки кръгчета жълтото цвекло. В дълбока чиния подредете парче пържено цвекло и 2 бейби репички. Поставете две кръгчета жълто цвекло и върху тях подредете паниран карфиол и паниран лук. Добавете топче моцарела и полейте с топъл сос. Гарнирайте с дресинг от магданоз.
Още:
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата