175 г сварени арабски кускус и киноа
2 филета сьомгова пъстърва, с кожа
зехтин екстра върджин
1/4 връзка кориандър
1/4 връзка магданоз
1/2 нар
1/4 ч.ч. печени ядки шамфъстък
сол и черен пипер
1 лимон
1/2 ч.ч. пълномаслено кисело мляко
1 ч.л. лимонова кора
1/2 скилидка чесън
щипка сумак
Начин на приготвяне:
1. Сварете киноа в съотношение 1:2 за около 15-20 минути. В купа залейте арабски кускус с вряла вода (1 пръст над кускуса) и покрийте с чиния за около 10 минути.
2. Измийте листата кориандър и магданоз и ги нарежете на едро. Обърнете половинката нар с разрязаната страна надолу върху чиния и силно потупайте отгоре с дървена лъжица, докато зърната паднат.
3. В купа смесете кускуса, киноата, нарязаните пресни подправки, зърната нар, печените ядки шамфъстък. Изстискайте сока на 1/2 лимон и овкусете със сол и зехтин. Разбъркайте много добре.
4. Загрейте тиган с незалепващо покритие. Поръсете филетата риба със сол, черен пипер и зехтин и ги втрийте добре. Поставете рибата с кожата надолу в тигана и пържете, докато остане леко розова по средата. Обърнете и пържете до каквато степен на готовност предпочитате.
5. В купичка смесете киселото мляко, лимоновата кора и фино настърганата скилидка чесън. Овкусете със сол и разбъркайте добре.
6. Сервирайте топла салата с кускус и киноа с парче сьомгова пъстърва. Върху рибата сложете 1 с.л. от соса с кисело мляко и поръсете щипка сумак. Гарнирайте с резен лимон.