Топеница с чушки и сирене

Топеница с чушки и сирене

2.33 от общо 3 гласа
30 мин.
Необходими продукти
  • зелени чушки - 8 бр - 1.88 лв
  • яйца - 4 бр - 2.66 лв
  • чесън - 3 скилидки - 0.24 лв
  • сирене - 150 гр - 1.50 лв
  • кисело мляко - 200 гр - 0.75 лв
  • магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
  • прясна мащерка - 3-4 стръка - 0.26 лв
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Като ти замирише на гъста топеница с чушки и сирене, като ти се отвори един апетит, като тръгне приказката… Ех! Обичаме ги тези домашни глезотийки. Малко от това, малко от онова, а се получава такова чудо. Казваш си „Стига толкова“ и не можеш да се спреш.

Топеницата ни е точно от тези рецепти – хем лесна, хем вкусна. И бързаме да кажем, че се прави с месести зелени чушки. Тях обикновено ги избягваме в разядки заради леката горчива нотка във вкуса, но не и този път. Съчетаваме я с варени яйца, сирене, кисело мляко, магданоз, чесън. Небцето ще усети и характерния вкус на прясната мащерка.

Не че не можете да си направите топеница и с червени чушки, но ще получите нещо съвсем различно (и също толкова вкусно).

Имайте предвид, че гъстотата на вашата топеница с чушки зависи от киселото мляко, което ползвате. Ако е по-рядко, текстурата ще наподобява повече на сос и може да останете разочаровани. Затова ви препоръчваме да вземете мляко с по-висок процент масленост или цедено мляко. След като приготвите топеницата, я приберете в хладилника за поне половин час. Така давате възможност на вкусовете да се смесят, а пък и разядката ще се сгъсти малко. Извадете я непосредствено преди да я  поднесете. Сложете в красива купичка и сервирайте или с домашна топла питка, или с крекери/гризини.

Наздраве и добър апетит!

  1.  Изпечете чушките и ги сложете в затворен съд да се задушат.
  2.  През това време сварете яйцата, обелете ги, нарежете ги на едро и ги сложете в блендер. Към тях прибавете нарязаните на едро скилидки чесън.
  3.  Обелете чушките, почистете ги от семките и ги прибавете при останалите продукти в блендера. Добавете подправките, млякото и натрошеното сирене и блендирайте до еднородна смес.
  4.  Приберете топеницата в хладилника за поне половин час, след което поднесете с препечен хляб.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти