5-6 тиквички
500 г краве сирене
брашно за овалване
сол на вкус
За доматения сос:
600 г домати на кубчета от консерва
200 г лук
4 скилидки чесън
200 г печени червени чушки
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сух риган
1 щипка захар
сол на вкус
За салца „Верде“:
1/2 връзка мента
1/2 връзка магданоз
1 скилидка чесън
2 с.л. червен винен оцет
1 ч.л. дижонска горчица
2 бр. аншоа
2 с.л. студено пресован зехтин
Начин на приготвяне:
1. Разполовете тиквичките по дължина.
2. Посолете, оваляйте в брашно, залейте ги със зехтин и ги печете на 180 градуса за около 40 минути.
3. За доматения сос нарежете на ситно лука, чесъна и чушките. Запържете ги в зехтина и добавете доматите. Гответе до получаването на гъст сос. Овкусете със сол, захар и риган.
4. За салцата сложете в блендер листенцата магданоз и мента, оцета, чесъна, аншоата, горчицата, зехтина и пюрирайте.
5. Залейте тиквичките със соса и поръсете обилно със сирене. Гарнирайте със салцата.