8 малки глави червено цвекло
4 стръка мащерка
25 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за сирената:
400 г меко френско козе сирене
220 г крем сирене
1/2 връзка див лук
4 стръка мащерка
черен пипер на вкус
за трохите:
120 г пълнозърнесто брашно
100 г орехи
60 мл зехтин
1 ч. л. семена резене
1 щипка сол
за дресинга:
сокът от 1 портокал
50 мл студено пресован зехтин
30 мл ябълков оцет
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор. Цвеклото се измива. Всяка глава се овкусява с листенца мащерка, зехтин, сол и черен пипер, и се увива в алуминиево фолио. Слагат се в тава и се изпичат за около час. Когато се охладят, се обелват и се нарязват на тънки шайби с помощта на ренде (тип „Мандолина“).
Сирената се смесват в купа. Поръсват се с накълцаните див лук и мащерка. Овкусяват се с черен пипер и се разбъркват. Ако има нужда, се посолява.
Форма терин се покрива с прозрачно фолио. По дъното се разпределят парчета цвекло, така че да се получи плътен слой.
Отгоре се разпределя част от крема от сирена, покрива се плътно с парчета цвекло и се продължава така, докато свършат продуктите, завършва се с цвекло. Покрива се с фолио и се притиска с нещо тежко. Оставя се в хладилник за 6 часа.
За трохите фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор. Орехите се накълцват. Смесват се брашното, зехтинът, орехите и стритите семена резене, и се посолява. Трохите се изсипват в плитка тава и се пекат около 10-15 минути, като периодично се разбъркват.
Портокаловият сок се разбърква със зехтина, оцета и щипка сол.
Готовият терин се изважда от формата и фолиото се отстранява. Теринът се нарязва на парчета и се сервира върху трохите. Всяка порция се подправя с дресинг на вкус.
- Кюфтета с млечен сос
- Кюфтенца с моцарела и маслини
- Кюфтенца на грил в лимонови листа
- Подлютени телешки кюфтета
- Апетитни кюфтета с бял сос