За тестото:
175 г брашно
100 г студено масло
1 яйце от свободно отглеждани кокошки
30 г орехи
сол и черен пипер
За пълнежа:
1 с.л. олио
500 г лук шалот
2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. светлокафява захар
300 г меко козе сирене
2 яйца от свободно отглеждани кокошки
2 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете брашното и нарязаното на малки кубчета студено масло в кухненски робот. Добавете сол и черен пипер и пулсирайте сместа, докато се образуват маслени трохи. Добавете яйцето и 1 с.л. вода и разбъркайте отново.
2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разточете на голям кръг с дебелина 3 мм. Поръсете нарязаните орехи равномерно върху него. Покрийте с лист прозрачно фолио и с помощта на точилката притиснете орехите към тестото. Изрежете 8 кръгчета с помощта на ринг, малко по-големи от формите, в които ще печете тартовете. Поставете кръгчетата във формичките и ги поставете в хладилник.
3. За пълнежа загрейте олиото в дълбок тиган и запържете за 2 минути на силен огън нарязания на тънки полумесеци лук шалот, като разбърквате често. Намалете силата на огъня и гответе до омекването на лука, около 10 минути, като разбърквате от време на време. Добавете балсамовия оцет и захарта и разбъркайте. Гответе на слаб огън още 15 минути. Оставете карамелизирания лук да изстине.
4. В купа разбъркайте яйцата, козето сирене и нарязания магданоз.
5. Разпределете карамелизирания лук между формичките, а върху него разпределете сместа от сирене и яйца. Печете тартовете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути, като поставите формичките върху предварително загрети плоски тави.