400 г филе от риба тон
150 г мариновани сушени домати
2 червени люти чушки
200 г лук шалот
1 скилидка чесън
1 с.л. дижонска горчица
зехтин
сол и черен пипер
150 г бланширана бакла
8 филийки пълнозърнест хляб
Начин на приготвяне:
Почистете баклата от шушулките, а след това всяко зърно от люспите.
В тенджера с 3-4 с.л. задушете нарязания на ситно лук. Добавете половината бакла. Овкусете със сол и черен пипер. Сотирайте 4-5 минути. Прехвърлете задушената бакла в блендер и я пюрирайте.
В блендера сложете сушените домати, нарязаните люти чушки, обелената скилидка чесъна, дижонската горчица, прясно смлян черен пипер и зехтин. Разбийте до получаването на пюре.
Нарежете рибата тон на малки кубчета. Сложете я в купа и добавете към нея 1-2 с.л. от пастата от сушени домати. Разбъркайте внимателно. Оставете настрани за 5-10 минути.
Нарежете хляба на филийки и ги запечете от двете страни в грил-тиган с малко зехтин.
На дъното на чиния разстелете малко от пюрето от бакла. Върху него поставете ринг и оформете един слой от рибата тон. Върху рибата поставете ред нарязана на едро бакла. Поставете втори ред риба тон. Отстранете ринга и украсете със стрък резене или копър. Сервирайте със запечения хляб.
Прочетете още:
Как да почистим и сготвим шаран