майсторлъшка луканка "Орехите" - 1 бр
каперси - 1 с.л.
кисели краставички малки - 2 бр
жълтък - 2 бр
червен лук малка - 1/2 глава
горчица едра - 1 с.л.
сос Уорчестър - 1 ч.л.
сос Табаско - 1 ч.л.
прясна мащерка на вкус
Стек тартар е ястие, към което никой не може да остане безразличен – най-малкото защото се приготвя от сурово месо. За да привлечем повече от вас към положителния полюс, направихме своя версия. Без сурово месо, а с много ситно накълцана майсторлъшка луканка „Орехите“, каперси и кисели краставички, прясна мащерка, зърнеста горчица, червен лук. Обединихме всичко с разбити жълтъци и подправихме с пикантен сос. Няма да е пресилено, ако кажем, че се получи повече от приятно мезе за червено вино. Елегантно, пикантно, изненадващо. Върху препечена филийка хляб луканковият тартар е чудесен. Ако искате повече мекота, може първо да я намажете с масло, но и без него ще ви хареса.
Честно казано, с тази рецепта за тартар успяхме да обърнем собственото си отношение към толкова обичания от французите деликатес. Подправките в луканката, съчетани с хрупкавата свежест на червения лук, киселия баланс от краставичките и каперсите и пикантността на сосовете – всичко това създава невероятна амалгама от вкусове. Превърна се в любимата ни рецепта за студените вечери, когато не ни се яде с лъжица, а с ръце и искаме да се поглезим.
Тази версия на тартар се приготвя лесно, просто ситното нарязване на продуктите отнема малко повече време. Просто вземете остър нож и докато режете, си мислете колко смях, топлота и уют ще привлече вашият тартар, поднесен в красива чиния с тънко нарязани хлебчета.
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете на възможно най-ситно майсторлъшката луканка "Орехите".
2. Сложете я в купа и към нея прибавете наситнения червен лук, нарязаните каперси, накълцаните кисели краставички, прясната мащерка, сос Уорчестър, лютивия сос, едрата горчица и двата предварително разбити жълтъка.
3. Разбъркайте всичко много добре и оставете встрани, за да се смесят вкусовете - за 15-20 минути.
4. През това време нарежете филийки от чабата и ги изпечете във фурната.
5. Оформете тартара с луканка с помощта на метален ринг и поднесете с препечените филийки
Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа жълтък, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сос Уорчестър, което може да предизвика алергични реакции.