250 г брашно
150 г краве масло
1 яйце
сол на вкус
за яйчения крем:
150 мл животинска сметана
150 мл прясно мляко
3 жълтъка
1 яйце
1 щипка индийско орехче
сол на вкус
за плънката със сирене и домати:
200 г сирене „Фета“
4 стръка пресен лук
3 домата сорт „Рома“ (обелени)
сол на вкус
за плънката с пушена риба:
200 г пушена пъстърва
1/4 връзка естрагон
1 филийка ръжен хляб
кората от 1 лимон
за плънката с грах и бекон:
200 г пушен бекон (на ленти)
200 г замразен грах
20 г краве масло
1/2 глава лук
сол на вкус
В рецептата са посочени продукти за 6 тарталети с една плънка по избор.
Маслото се нарязва на кубчета и се претрива с пръсти с брашното и солта.
Щом се получат трохи, се прибавя яйцето и се разбърква добре. Тестото се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
След това се разточва върху набрашнен плот и с него се покриват дъното и стените на 6 форми за тарталети.
Покриват се с хартия за печене и се наръсват с морска сол – за тежест.
Основите се пекат 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това хартията със солта се маха и се допичат за още 5 минути.
Доматите за първата плънка се почистват от семките, посоляват се и се оставят да се отцедят, за да излезе част от водата им. Подсушават се.
Пресният лук се наситнява, а сиренето се нарязва на дребни кубчета.
Пушената риба за втората плънка се накъсва, естрагонът се наситнява, черният хляб се нарязва на малки кубчета, а кората на лимона се настъргва. Смесват се и се разбъркват.
Беконът за третата плънка се запържва в тиган, до златисто.
Изважда се и се навива на розички, които се режат на две, за да не са много високи.
В същия съд се загрява маслото и се запържва наситненият лук.
Щом омекне, се добавя грахът, размразен на стайна температура и също се запържва, посолява се и се охлажда леко.
Млякото, сметаната, жълтъците и цялото яйце за крема се разбиват. Овкусяват се с настъргано индийско орехче и сол.
В готовите тестени основи се слага от желаната плънка и се налива от яйчния крем.
Пекат се в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до готовност – 15 минути.
Охлаждат се, изваждат се от формите и се поднасят.
Прочетете още:
- Защо точно чушки
- История за чушки, пиперки и родни капии
- Печени чушки с извара
- Панирани чушки с доматен сос
- Пълнени чушки с боб