За тестото:
340 г брашно
150 г студено краве масло
1 яйце
1 с.л. захар
1 щипка сол
За плънката със сметана и виолетки:
350 мл течна животинска сметана (35%)
2 с.л. захар
10 г бурбонска ванилова захар
100 г бял шоколад
захаросани виолетки за декорация
За плънката с шунка:
150 г прошуто кото
100 г заквасена сметана
150 г крем сирене
1 с.л. хрян от буркан
сол
микро растения за декорация
Начин на приготвяне:
1. В блендер сипете брашното, добавете нарязаното на кубчета масло, захарта и солта. Смелете до получаването на трохи.
2. Прибавете 1–2 с.л студена вода и яйцето, смелете отново.
3. Увийте тестото в опаковъчно фолио и го приберете тестото в хладилник за 30 минути.
4. След това разточете върху набрашнен плот и изрежете кръгове. Поставете ги във формички за мини тарталети, така че да покриват и дъното, и стените. Ако е нужно, приберете в хладилник за 10 минути.
5. Изпечете ги в загрята 180 градуса фурна за 6–8 минути. Охладете ги и ги извадете от формичките.
6. Намажете половината тарталети с разтопен бял шоколад. Сложете във фризер за минута-две. Разбийте сметаната със захарта и бурбонската ванилова захар. Гарнирайте тарталети със сладката плънка с помощта на пош. Декорирайте със захаросани виолетки.
7. За солената плънка разбъркайте крем сиренето със заквасената сметана, хряна и сол на вкус.
8. Напълнете останалите тарталети с получения крем. Аранжирайте с нарязана на ленти шунка и микро растения за декорация.