За масленото тесто:
125 г студено масло
250 г брашно
1 жълтък
1/4 ч.ч. студена вода
щипка сол
За пълнежа:
200 г бекон
1/2 глава лук
2 тъмнозелени тиквички
3 стръка мащерка
4 яйца
300 мл пълномаслена течна сметана
1 с.л. зехтин
щипка индийско орехче
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете брашното, солта и нарязаното на кубчета масло в купа или в кухненски робот. Разбъркайте до получаването на маслени трохи. Добавете жълтъка и водата и разбъркайте за кратко, докато се оформи топка тесто. Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност и оформете диск. Увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа.
2. Разточете тестото с дебелина 2 мм между два листа хартия запечене. Поръсете точилката и разточеното тесто с малко брашно. Навийте го върху точилката и го прехвърлете в плитка форма за тарт с подвижно дъно (диаметър 23 см). Притиснете леко към дъното и стените на формата. Отстранете излишното тесто по краищата с острието на нож. Надупчете тестото с вилица. Постелете лист хартия за печене и върху него изсипете зърна ориз или боб за т.нар. "сляпо печене". Поставете формата с тестото в по-голяма тава и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. След това отстранете хартията със зърната и печете още 5-10 минути, до бледо златисто.
3. За пълнежа загрейте леко зехтина и запържете в него нарязания на тънки полумесеци лук. Нарежете бекона на кубчета (без кожата) и го добавете в тигана. Гответе 5-6 минути. Добавете нарязаните на тънки кръгчета небелени тиквички. Поръсете с листенцата мащерка и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и гответе 2 минути.
4. В купа разбийте яйцата и добавете сметаната. Разбъркайте. Овкусете с индийско орехче.
5. Изсипете пълнежа от тиквички и бекон върху леко изстиналото изпечено тесто и го разпределете равномерно. Поставете тавата с формата във фурната, изтеглете решетката напред и залейте със сместа от яйца и сметана, тя трябва да достига малко под ръба на тарта. Печете на 180 градуса 20-25 минути.