Вече сме официално в лятното часово време, а градусите се вдигат все повече. Това води до мечти за отпуска, слънце, море, отслабване и не на последно място – промяна в менюто. Тежките зимни храни отстъпват място на по-леките хранения.
А какво по-вкусно и традиционно лятно ястие от таратора! Предлагаме ви една по-различна рецепта за направата му.
Необходими продукти:
800 г кисело мляко
1,3 кг домати
4 скилидки чесън
20 г корен джинджифил
2 люти чушки
50 мл олио
1/2 връзка кориандър
1/2 ч. л. смлян кимион
сол
Начин на приготвяне:
Чушките се почистват и се нарязват на едро. Джинджифилът се обелва и се нарязва на шайби. Смила се в чопър заедно с чушките и чесъна. Доматите се цепват на кръстче в долната част, потапят се във вряла вода за 5–10 секунди, изваждат се в купа със студена вода и се обелват.
Почистват се от семките и месестата част се нарязва на ситно. Киселото мляко се разбива с телена бъркалка в голяма купа. Прибавят се смлените чушки, чесън и джинджифил и се разбърква. Посолява се и се подправя с наситнения кориандър.
Накрая се слагат олиото, доматите и кимиона. Разбърква се, наливат се 500 мл студена вода, отново се разбърква и се поднася.
Ето и още няколко чудни рецепти за таратор:
Таратор с газирана вода и лешници
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>