400 г филе от риба тон (стекове с дебелина 2.5 см)
1 сушена люта чушка Чипотле
½ ч.л. сушен риган
1 лайм, настъргана кора
2 с.л. зехтин екстра върджин
сол
За репичките:
12 репички
½ лайм, сок
сол
За салцата:
1 люта чушка Халапеньо
150 г ананас
1 лайм, кора и сок
3 с.л. кориандър
За крема от авокадо:
2 малки узрели авокадо
100 г заквасена сметана
1 ч.л. паста от чипотле
Допълнително:
150 г червено зеле
8 малки тортили
Парченца предварително маринована и изпечена на грил риба тон, мариновани репички, салца от ананас и крем от авокадо - всичко това поставено върху малки тортили. Вкусовете се смесват идеално - солено, сладко и пикантно.
Начин на приготвяне:
1. За маринатата за рибата счукайте сушената люта чушка в хаванче и я смесете със сушения риган и фино настърганата кора от лайм. Добавете зехтин и сол и разбъркайте добре.
2. Поставете двата стека риба тон в тавичка и втрийте маринатата в тях.
3. Нарежете репичките на много тънки кръгчета и ги сложете в купичка. Добавете лимоновия сок и солта и разбъркайте. Оставете настрана за 10-15 минути.
4. За салцата нарежете обеления ананас на малки кубчета и го сложете в купа. Добавете нарязаната на много ситно люта чушка (без семките) и нарязания кориандър. Разбъркайте.
5. За крема от авокадо разрежете авокадото на две по дължина, отстранете костилката и извадете месото. Намачкайте го в купа, добавете сметаната и пастата от чипотле. Разбъркайте добре.
6. Поставете рибата върху загрято барбекю. Печете 1-1 ½ минута и обърнете. Печете още 1 минута и дръпнете от огъня. Оставете рибата да почине 3-4 минути и след това я нарежете на филийки.
7. Нарежете червеното зеле на тънко. Затоплете тортилите върху барбекюто. Намажете всяка тортиля с крем от авокадо. Върху него сложете мариновани репички и салца. Добавете парченца риба тон и още репички и салца.