2 бр. патешки гърди, с кожа
2 къси краставици
150 г снежен грах
200 г чери домати
1 ч.ч. бобени кълнове
1 дълга червена люта чушка
1/2 ч.ч. листа тайландски босилек
1/2 ч.ч. листа кориандър
За дресинга:
1/2 ч.ч. кокосово мляко
3 с.л. сок от лайм
1 с.л. кафява захар
1-2 ч.л. тайландска червена къри паста
1/2 ч.л. рибен сос
Начин на приготвяне:
1. Патешките гърди трябва да са със стайна температура преди да започнете да ги готвите. Подсушете ги добре и направете повърхностни разрези в кожата им. Поръсете със сол от двете страни.
2. Поставете тиган с огнеупорна дръжка върху котлона и включета на ниска температура. Поставете патешките гърди с кожата надолу. Гответе в продължение на 6 минути, като постепенно увеличавате силата на огъня. Обърнете от другата страна и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 6-8 минути. Извадете месото върху дъска и го оставете да си почине 5 минути. След това го нарежете на много тънки филийки.
3. За дресинга сипете в купа червена къри паста. Добавете рибния сос и разбъркайте енергично до хомогенност. Добавете захарта и сока от лайм и тоново разбъркайте. Накрая добавете на тънка струйка кокосовото мляко при непрекъснато разбъркване.
4. Нарежете краставиците на много тънки кръгчета, а чери доматите разрежете на половина. Сложет ги в дълбока чиния. Почистете краищата на снежния грах и отстранете конците му. Разрежете шушулките на две, по диагонал. Добавете граха при краставиците и доматите. Добавете и нарязаната на много тънки кръгчета люта чушка (отстранете семките, ако желаете). Добавете лютата чушка и бобените кълнове. Добавете листата босилек и кориандър.
5. Добавете тънките парчета патешко месо в салатата и залейте с дресинга. Разбъркайте много добре. Накрая поръсете с пържен шалот.