Вероятно някои хора няма да оценят подобаващо тази емблематична за Близкия Изток салата, и то само заради високото съдържание на магданоз. За сметка на това любителите на свежата подправка ще намерят едно от най-добрите й кулинарни приложения.
Необходими продукти за 4 порции:
5-6 връзки магданоз
1 връзка репички
1 връзка зелен лук
1 краставица
1-2 с. л. булгур
сокът на 3 лимона
1 голяма салата
1 домат
зехтин
Начин на приготвяне:
1.Булгурът, ако е български, се залива с вряща вода и се оставя да кисне 30-40 мин. Ако е арабски, се накисва в гореща вода само за 20 мин., тъй като за този булгур житото е сварено предварително, а после изсушено и натрошено.
2.Магданозът се почиства от дръжките и се нарязва на ситно в купа. Прибавят се доматът, репичките, краставицата и сърцевината на салатата, нарязани на малки кубчета или на ситно.
3.Слагат се ситно нарязаният зелен лук и прясно изцеденият лимонов сок, а след това и булгурът. Посолява се, полива се със зехтин и всичко се разбърква много внимателно.