телешко месо - 600 гр
лук - 1 глава
ориз - 50 гр
магданоз - 1/3 връзки
копър или мента - 1/3 връзки
зехтин - 2 с.л.
зеленчуков бульон или вода - 2 л
масло - 50 гр
яйца - 2 броя
лимонов сок - 4 с.л.
брашно за овалване - 2 с.л.
сол
черен пипер
Рецептата на Mate Kitchen за супа топчета е свеж пролетен прочит на традиционната рецепта. Готви се по-бързо и с ограничен набор от продукти, но за сметка на това е много интересна. Вкусът е различен от това, което сте свикнали да свързвате със супа топчета, а причината е бистрият бульон и продуктите, сложени в самата кайма.
Свежестта в тази рецепта за супа топчета с лимон идва от копъра. Обикновено го добавяме в ястията накрая, за да се запази свежестта му. Той обаче обогатява по много интересен начин вкуса на каймата и затова този път го добавяме при нея. По същия начин можете да си направите пълнени тиквички с кайма и бял сос, като омесите копъра в каймата. Получава се великолепно ястие, твърдят от Mate Kitchen.
Още една разлика с традиционната супа топчета е, че размерът на топчетата е доста по-голям. Те приличат повече на сватбарски кюфтенца и в порция след това влизат не повече от 3-4. Може да вземете само телешка кайма, както правят от Mate Kitchen, само свинска или пък смес - изборът е изцяло ваш. Кулинарят на Mate Kitchen Георги Николов залага на телешката, защото прави супата по-силна. Ако купите изцяло свинска кайма, трябва да имате предвид, че топчетата ще се стопят и ще станат наполовина по-малки.
Застройката в нашата рецепта за супа топчета е повече от елементарна. За нея ви трябват две цели яйца и сокът от половин лимон. Без кисело мляко, без брашно, без нищо друго, но пък с много свежест и приятен възкисел вкус. Именно това я прави апетитна дори в топлото време. Да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1. Смесете каймата, наситнения лук, ориза, магданоза, копъра и зехтина в голяма купа и подправете със сол и черен пипер. Омесете за кратко и оформете на малки топчета.
2. Сипете брашното върху плитка чиния и оваляйте кюфтенцата в него.
3. Налейте бульона (или водата) в тенджера, добавете маслото, подправете със сол и черен пипер и оставете да заври.
4. Добавете кюфтетата постепенно, като слагате по няколко наведнъж, за да избегнете понижаване на температурата. Намалете огъня, покрийте с капак и оставете да се готви за около 30 минути, докато месото и оризът се сварят.
5. Междувременно разбийте яйцата с лимоновия сок в купа. Сложете черпак от горещата течност, за да изравните температурата, след което постепенно върнете сместа в супата.
6. Веднага дръпнете от огъня и поднесете супата топла.
Внимание: Съдържа яйца, брашно и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.