10 г разтопено безсолно масло + 1 ч.л. масло
100 г брашно
500 мл прясно мляко
100 г настърган пармезан
5 яйца
4 твръди круши Уилямс
750 мл червено вино
150 г захар
1 пръчка канела
1 звездичка анасон
2 гвоздейчета карамфил
1 лимон, кора
Това е рецепта за солено суфле с пармезан. Въздушната и нежна текстура на суфлето се съчетава идеално с наситения сладък вкус на пошираните във вино круши.
Начин на приготвяне:
1. Обелете крушите, като запазите дръжките им. Поставете ги в тенджера и добавете виното, захарта, подправките и обелената на големи парчета лимонова кора. Изрежете кръг от хартия за печене за капак и направете няколко дупки в него, за да може парата да излиза през тях. Загрейте сместа на силен огън, щом заври, намалете силата на огъня и варете 15-20 омекване, докато крушите омекнат.
2. Извадете крушите в чиния и ги оставете да изстинат. Прецедете сиропа през фина цедка и го сложете в касерола. Редуцирайте соса до ¾ ч.ч.
3. За суфлето в дълбок тиган сипете брашното и постепенно добавете прясното мляко към него, като разбърквате, за да се получи хомогенна смес. Поставете върху котлона и бъркайте енергично до сгъстяването на сместа. Добавете настъргания пармезан и дръпнете сместа от котлона, като продължите да разбърквате, докато сиренето се разтопи. След това добавете жълтъците 1 по 1, като разбърквате до поемането му. Овкусете със сол и черен пипер и пресипете сместа в купа. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник.
4. Разбийте белтъците с помощта на миксер, до получаването на твърди връхчета. Добавете разбитите белтъци на няколко порции към сместа с пармезан и жълтъци, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула.
5. Намажете с разтопено масло дъното и стените на 4 керамични формички/купички и поръсете с малко брашно, като изтръскате излишното. Разпределете сместа в купичките и ги поставете в плоска тава. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 20-25 минути.
6. Сервирайте суфлетата с пармезан топли, гарнирани с нарязани на парченца четвъртинки поширани круши и поляти със сос.