- 6 скилидки чесън
- 500 г агнешка кайма
- 1 ч.л. смлян бахар
- 2 ч.л. кимион
- сол и черен пипер
- щипка канела
- 2 с.л. масло
- 1 с.л. доматено пюре
- вода
- 3 домата
- 2 стръка пресен лук
- сол и черен пипер
- 2 питки лаваш
- кресон
- рукола
- пресен джожден
- 2 зелени домата
Начин на приготвяне:
Обелете скилидките чесън, поръсете ги с щипка сол и ги направете на паста с помощта на нож или в хаванче.
Използвайте немазна агнешка кайма. Сложете я в купа, добавете чесъна и подправките - канела, бахар, кимион, сол и черен пипер. Омесете добре каймата.
Оформете малки продълговати кюфтенца. Разтопете маслото в дълбок тиган. Изпържете кюфтенцата в него, от всички страни. Извадете ги в чиния.
Разбъркайте доматеното пюре с малко вода до хомогенност. Нарежете доматите на кубчета. Изсипете доматения сос и нарязаните домати в тигана от пърженето на кюфтетата. Овкусете с малко сол и черен пипер. След 2-3 минути върнете кюфтенцата в тиган. Облейте ги със соса.
Нарежете пресния лук на ситно. Запазете малко от него. Останалият добавете в доматения сос.
Сгънете питка лаваш на две и подредете 3-4 кюфтенца в него. Сипете доматен сос, поръсете с отделения пресен лук. Гарнирайте със стръкове кресон, рукола и джоджен, и с резени зелен домат.
- Кюфтета с млечен сос
- Кюфтенца с моцарела и маслини
- Кюфтенца на грил в лимонови листа
- Подлютени телешки кюфтета
- Апетитни кюфтета с бял сос