сирене изкиснато - 250 гр
червени чушки - 4 бр
чесън - 4 скилидки
червен пипер лютив - 1 ч.л.
червен пипер - 2 ч.л.
олио - 1/2 супена лъжица
Урнебес е типична салата от сръбската кухня, особено характерна за района на Ниш и за южната част на страната. Това предложение на Mate Kitchen е простичка рецепта с чудесен вкус, която можете да си приготвите по всяко време. Основата е от сирене, към което се добавят печени червени чушки, сладък и лютив червен пипер, както и малко чесън. В Южна Сърбия я правят с кълцани люти чушки. В останалите райони вместо тях слагат лютив червен пипер, който дава и характерния червен цвят.
В зависимост от количеството на лютивата добавка вкусът на салатата урнебес варира от приятно пикантен до изгарящо лют. Когато си я правите вкъщи, може да пробвате с количеството докато получите вкуса, който ви е най-приятен.
Сърбите традиционно поднасят урнебес като гарнитура към печено на скара месо. Ако трябва да сме честни обаче, е много вкусна и просто като разядка. Трябва й само питка с хрупкава коричка или пък филийки препечен хляб, предлагат от Mate Kitchen. Преспокойно може да се нахраните с нея. А пък за ракиено мезе през зимата е повече от идеална.
Начин на приготвяне:
1. Изпечете чушките, обелете ги, почистете ги от семките и ги нарежете.
2. Сложете ги в купата на блендера и добавете вътре обелените скилидки чесън, натрошеното сирене, олиото и двата вида червен пипер.
3. Пасирайте до получаване на хомогенна смес.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.