олио - 1 кафена чаша
прясно мляко - 1 кафена чаша
яйца - 2 бр
амонячна сода - 1 ч.л.
брашно - 300 гр
кимион на зърна - 1 пакетче
Тези соленки са много икономични и не ви се налага да ходите специално до магазина да купувате нещо, освен може би кимион. Той, между другото, може да се замени с едра сол, така че става съвсем лесно. И все пак кулинарите от Mate Kitchen не съветват да го замествате с друго, защото той дава този специфичен и много приятен вкус, когато отхапете. Кимионът е подправка, която обикновено слагаме на месо и по-рядко в тестени изделия, но резултатът е великолепен. Дори заради експеримента си струва да опитате.
Особеното на тези соленки е, че се правят с амонячна сода. Нейната остра миризма не се усеща в готовото изпечено тесто, така че не се притеснявайте. Просто разбъркайте хубаво, за да се разнесе равномерно навсякъде. То се бърка почти през цялото време с лъжица и само накрая се налага да се поизцапате, колкото да поеме последното брашно.
Ако имате къдрав нож като тези, с които се правят къдравите пържени картофки, режете вашите соленки с него. Така ще станат по-красиви и примамливи, уверяват от Mate Kitchen. Дори и да нямате, както виждате от видеото, пак се получават добре. Гарантираме, че са вкусни, независимо от формата им.
Подходящата ширина за соленките е 1 см. Ако искате, може по-теснички да ги направите и да станат като гризини.
Начин на приготвяне:
1. Смесете олиото, прясното мляко, 1 яйце, амонячната сода и солта, разбъркайте ги и започнете да добавяте към тях брашно. Трябва да се получи умерено твърдо тесто, което може да се точи и да се реже.
2. Оставете тестото да почива два часа.
3. След това го разточете на кора с дебелина 0,5 см. Нарежете го на пръчици, широки 1 см с дължина по ваше желание, намажете ги с разбито яйце и ги поръсете с кимион. Ако имате къдрав нож, ги нарежете с него.
4. Изпечете соленките на 180 градуса докато порозовеят.
Внимание: Съдържа яйца, брашно, прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.