За палачинките
брашно - 250 гр
яйца - 2 бр
прясно мляко - 500 мл
олио - 50 мл
сода бикарбонат - 1 щипка
За плънката
майонеза - 250 гр
крема сирене - 250 гр
шунка или свинско филе - 300 гр
сладка царевица - 350 гр
домати - 3 бр
краставици - 1 бр
горчица - 1 ч.л.
За украсата
зелена салата - 1/2 бр
краставици - 2 брой
броколи - 350 гр
маслини - 100 гр
пъдпъдъчи яйца - 6 бр
чери домати - 6 бр
филе "Елена" - 50 гр
магданоз за поръсване
За тази солена палачинкова торта поканихме в кухнята на Mate Kitchen Оля Петрова. Тя е наш приятел и почитател, но по-важното е, че е ненадминат майстор именно в приготвянето на солени торти. Опитвали сме много варианти – и вегетариански, и с месо, и няма слабо изпълнение.
Когато решите да правите солена палачинкова торта, е много изкушаващо да ползвате готови палачинки, купени от магазина. Ако искате да сте сигурни, че вкусът ще е перфектен, по-добре ги пригответе сами. Важна подробност е да добавите към сместа малко сода бикарбонат. Този път ви трябват не тънки като вестник палачинки, а по-плътни и пухкави, защото трябва да държат няколко вида плънка. След като направите тях, започва голямото мазане и редене. Това е занимание за търпеливи и методични хора със здрава нервна система. Ако не сте сред тях, ще бъде истинско изпитание.
Имайте предвид, че да ползвате каквото ви е останало за солена палачинкова торта, не е добър вариант, предупреждават от Mate Kitchen. Продуктите са подбрани, така че да се съчетават вкусово. Разбира се, може да променяте според собствените си предпочитания, но това определено не е рецепта с остатъци или за разчистване на хладилника.
Солената палачинкова торта е много ефектно предястие, с което винаги ще впечатлите гостите си, а пък и семейството. Ако някой смята, че кулинарията не е изкуство, пред тази рецепта е редно да замълчи засрамено.
Начин на приготвяне:
За палачинките
1. Пресейте брашното в дълбока купа, чукнете вътре яйцата, сипете олиото и содата и разбъркайте.
2. Наливайте прясното мляко малко по малко и разбивайте с миксер докато се получи смес с гъстотата на боза. От нея изпържете палачинки.
За плънката
1. Нарежете в една купа свинското филе и го смесете с майонезата и горчицата.
2. В друга купа смесете крема сиренето и царевицата.
3. Вземете подходяща чиния и подредете зелената салата в кръг, след това сложете първата палачинка.
4. Сложете половината от сместа с майонезата, филето и горчицата. Отгоре сложете втората палачинка и нанесете втората смес с царевицата и кремата сирене.
5. Започнете да режете краставицата и доматите на тънки кръгчета и ги подредете последователно като ги редувате. Сложете третата палачинка и сложете останалата смес с майонезата.
6. Сложете четвъртата палачинка и повторете стъпката, която направихте при втората палачинка. Сложете и последната палачинка и намажете тортата с крема сирене от всички страни.
За украсата
1. Нарежете краставицата на кръгчета и започнете да ги подреждате отстрани на тортата.
2. Поставете броколите в най-външната част на тортата, като оформите кръг. След това подредете маслините, сложете и пъдпъдичите яйца в кръг, добавете чери доматите.
3. Накрая филето "Елена" може да направите под формата на розичка и да я поставите посредата или по ваш избор. За завършек поръсете с магданоз.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа майонеза, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа крема сирене, което може да предизвика алергични реакции.