домати - 4 бр.
сирене - 600 гр
кашкавал - 200 гр
печени чушки - 4 бр.
масло - 100 гр
люти чушки - 4 бр.
чубрица на вкус
черен пипер на вкус
магданоз на вкус
Голямото предимство на готвенето в глинен съд е, че храната става лесно и е изключително вкусна. Можете да се уверите лично, ако си приготвите тази рецепта на Mate Kitchen за сирене в гювече.
Тази питателна гозба сгрява зимата и бързо ни връща силите и доброто настроение. В компанията на чаша червено вино е истински празник за небцето. Не изисква някакви специални кулинарни умения и е подходяща за делничните вечери, когато сте ограничени откъм време за готвене. Препоръчваме ви единствено да накиснете сиренето във вода за около час, преди да го готвите. Иначе рискувате гювечето да стане твърде солено.
С това семпло наглед ястие можете да нахраните дори неочаквани гости. Ключът към неповторимия му вкус е чубрицата. Лютата чушка и мекият хляб са задължителни при сервиране.
Начин на приготвяне:
1. Пригответе четири гювечета и разпределете маслото по равно на дъното.
2. Нарежете доматите на кубчета и ги наредете върху маслото. След това сложете нарязаното на едри кубчета сирене и печените чушки, също нарязани на едро.
3. Поръсете с чубрицата и черния пипер и ги сложете в студена фурна. Включете я на 200 градуса, за да се затоплят постепенно. В противен случай рискувате да се спукат.
4. Печете сиренето в гювече в продължение на 20 минути, след което извадете и разпределете настъргания на едро кашкавал. Поръсете с магданоза и върнете обратно във фурната докато кашкавалът се запече.
5. Сервирайте гювечетата горещи, с по едно люто чушле и мек хляб с хрупкава коричка.
Внимание: Съдържа сирене, кашкавал и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.