1 кг почистени калмари
250 г чери домати
50 г кедрови ядки
50 г стафиди
40 г каперси
100 мл зехтин
50 мл червен винен оцет
3 малки глави червен лук
3 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
2 чабати
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Хлябът се реже на едри кубчета слага се в тава, залива се с 30 мл зехтин, подправя се със сол и се запича за около 10 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
Лукът се реже на полумесеци и се запържва в 30 мл зехтин. Когато омекне, се залива с оцета, добавят се стафидите, захарта, сол и черен пипер на вкус. Щом оцетът се изпари, съдът се дърпа от котлона.
Чесънът, магданозът и каперсите се накълцват, а калмарите се режат на шайби. Чесънът се запържва за кратко в останалия зехтин, пускат се част от подсушените калмари и се пържат за 2–3 минути. Така на няколко пъти се приготвят всички.
Готовите калмари се овкусяват с каперсите, магданоза, сол и черен пипер на вкус. Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто, охлаждат се.
Калмарите се смесват с хрупкавия хляб, сготвения лук и нарязаните чери домати. Салатата се поръсва с кедровите ядки и се сервира.
Прочетете още:
Салата от печени тиквички
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
Топла спаначена салата