Сицилианска салата с калмари

С хрупкав хляб и кедрови ядки

2.33 от общо 3 гласа
60 мин.
Необходими продукти

1 кг почистени калмари
250 г чери домати
50 г кедрови ядки
50 г стафиди
40 г каперси
100 мл зехтин
50 мл червен винен оцет
3 малки глави червен лук
3 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
2 чабати
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:

Хлябът се реже на едри кубчета слага се в тава, залива се с 30 мл зехтин, подправя се със сол и се запича за около 10 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. 

Лукът се реже на полумесеци и се запържва в 30 мл зехтин. Когато омекне, се залива с оцета, добавят се стафидите, захарта, сол и черен пипер на вкус. Щом оцетът се изпари, съдът се дърпа от котлона. 

Чесънът, магданозът и каперсите се накълцват, а калмарите се режат на шайби. Чесънът се запържва за кратко в останалия зехтин, пускат се част от подсушените калмари и се пържат за 2–3 минути. Така на няколко пъти се приготвят всички. 

Готовите калмари се овкусяват с каперсите, магданоза, сол и черен пипер на вкус. Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто, охлаждат се. 

Калмарите се смесват с хрупкавия хляб, сготвения лук и нарязаните чери домати. Салатата се поръсва с кедровите ядки и се сервира.

Прочетете още:

Салата от печени тиквички
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
Топла спаначена салата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти