1 кг свински врат
30-40 бр. лозови листа от буркан
150 г ориз
1 глава лук
3 скилидки чесън
½ връзка магданоз
¼ връзка копър
2 органични лимона
сок от 1 лимон
зехтин
сол и черен пипер
Това е рецепта за сарми с домашно приготвени лозови листа и смляно на момента свинско месо. Класическа за региона на Балканите рецепта, представена от словенския готвач Примож Долничар.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете свинското месо на парчета и го смелете на кайма. Прехвърлете в голяма купа.
2. Извадете лозовите листа от буркана и ги накиснете в купа със студена вода за 30 минути.
3. Измийте ориза добре под течаща вода и го прецедете. Добавете го към каймата. Нарежете лука и скилидките чесън на ситно и добавете и тях. Добавете нарязаните магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер. Омесете добре сместа с ръце.
4. Постелете дъното на тенджера с лозови листа. Върху тях подредете нарязаните на кръгчета 2 органични лимона.
5. По средата на всяко лозово листо поставете от сместа с кайма и ориз и завийте на руло/сарма. Подредете сармите в тенджерата, плътно една до друга. Залейте сармите със 100 мл зехтин и сока на 1 лимон. Поставете тенджера върху сармите и залейте с вода. Захлупете съда и оставете сармите да къкрят 45 минути.
6. Поднесете сармите с месо и ориз с няколко лъжици домашно кисело мляко.