киноа - 200 гр
спанак - 125 гр
домати - 2 бр.
червени чушки - 2 бр.
червен лук - 1 глава
За дресинга
извара - 200 гр
майонеза Maggi - 150 гр
лимони - 1/2 бр.
горчица - 2 с.л.
Би била незавършена салатата със спанак и киноа без дресинга от извара и майонеза Maggi. Нужно е това кремообразно великолепие с млечен вкус и горчичени нотки, за да овкуси иначе неутралната киноа и да я обедини заедно със суровия спанак, доматите, червените чушки и лука. Финалът е свеж, хрупкав, апетитно пикантен.
Нищо не е в повече, нищо не липсва. Всяка хапка е съвършена. Ще ви хареса именно заради богатството от зеленчуци и разнообразието от текстури и вкусове. Определено носи есенна сладост и е приятно разнообразие в менюто в края на есента, когато все още имаме хубави пресни зеленчуци. А ако ви допадне, може да я пренесете и в следващия сезон, за да го овкуси и обогати с цвят и вкус.
Дресингът за тази салата има пухкава консистенция и млечен вкус заради основата от извара. Тя всъщност поема и вкуса от лимона, горчицата и изварата и омекотява синапената острота. Ако синапът не е сред любимите ви подправки, можете да коригирате количеството горчица или да я извадите напълно от рецептата. В майонеза Maggi има синап в добре балансирано количество и то ще ви е напълно достатъчно, за да подправи дресинга за вашата салата.
Майонеза Maggi между другото е подходяща и за сандвичи, както и като съставка за салати или сосове за месо.
Начин на приготвяне:
1. В касерола сварете киноата по указанията на опаковката, след което дръпнете от котлона и оставете да се охлади.
2. През това време почистете и нарежете чушките на ивички и ги прибавете в купа при спанака.
3. Към тях добавете и нарязаните домати заедно с почистения и нарязан на полумесеци червен лук.
4. Прибавете киноата и разбъркайте добре.
За дресинга
1. В отделна купа пригответе дресинга като смесите изварата, горчицата, майонеза Maggi и овкусете с прясно изцеден лимонов сок.
2. Разбъркайте добре и залейте вече разбърканата салата.
Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.