яйца сварени - 8 бр.
кисели краставички - 8-10 бр.
шпек или друг колбас - 200 гр
майонеза - 200 гр
зелен лук - 1 връзка
пресен чесън - 1 стрък
горчица - 1 с.л.
копър на вкус
магданоз на вкус
сол на вкус
черен пипер на вкус
Салата с варени яйца е спасението на всяка домакиня в дните след Великден - защото веселата битка с яйца приключва, но количествата остават и трябва да бъдат използвани разумно, отбелязват от Mate Kitchen. Яйцата са безценна храна, а освен всичко друго е и кощунство да отиват на боклука – веднъж заради похарчените за тях пари и втори път, заради вложените в боядисването им усилия.
Обичайно ги слагаме в зелената салата, но Mate Kitchen разнообрява с рецепта, в която има и колбас, зелен лук и чесън, кисели краставички и свежи подправки. Всички вкусове са обединени от майонеза. Може да направите домашна, а може и да си купите готова – изборът е изцяло ваш. Ако смятате, че ще бъде твърде тежко, особено предвид цялото великденско изобилие на масата, може да смесите равни части майонеза и цедено кисело мляко или пък заквасена сметана. Или напълно да замените майонезата с тях. Млечният вкус се съчетава добре и с пролетните зелении, и с варените яйца.
Показаната от Mate Kitchen салата е с шпек, но тъй като рецептата влиза в категорията за готвене с остатъци, преспокойно може да ползвате какъвто колбас имате в хладилника. Разбира се, можете да си направите свежата салата с варени яйца по всяко друго време, не само около Великден. От нея става чудесно мезе, а ако я предложите с крекери или препечен хляб, човек може и да се нахрани с нея.
Начин на приготвяне:
1. Сварете яйцата (за около 7-9 минути), обелете ги и ги нарежете на кубчета.
2. Сложете нарязаните яйца в купа и към тях прибавете нарязаните кисели краставички, салама, лука, майонезата, горчицата и всички подправки.
3. Разбъркайте добре и оставете салатата в хладилника за 1 час, след което сервирайте.
Внимание: Съдържа яйца, горчица и майонеза, които могат да предизвикат алергични реакции.