3 ч.ч. червено сухо вино
3 ч.ч. порто
1/2 ч.ч. шери (херес)
1/4 - 1/2 ч.ч. захар
2 гвоздейчета карамфил
щипка прясно настърагно индийско орехче
2 круши "Боскова масловка"
За дресинга:
1 глава лук шалот
2 с.л. бял винен оцет с естрагон
1/4 ч.ч. зехтин
сол и черене пипер
3 ч.ч. дива рукола
1 ч.ч. салата Фризе
1/4 ч.ч. листа магданоз
60 г испанско козе сирене
2 с.л. печени бадеми Маркона
Начин на приготвяне:
1. Пригответе пошираните круши едни ден предварително. В тенджера сипете червеното вино, портото, шерито и захарта. Обелете крушите, без да махате дръжките им. С помощта на лъжичка издълбайте вътрешността им със семките. Поставете крушите в сместа от вино и захар. Поставете капак и варете на слаб огън 20 минути, до омекване. Разрежете крушите на две половини, по дължина. Върнете ги в тенджерата със сместа за поширане и ги поставете в хладилник за 1 нощ.
2. За дресинга обелете и нарежете на много ситно шалота. Сложете го в купа. Добавете белия винен оцет (с естрагон или чист). При непрекъснато разбъркване, добавете зехтина на тънка струйка, накрая овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
3. Извадете крушите от течността и отстранете дръжките. Нарежете ги на тънки резени. Пресипете 1/4 ч.ч. от течността от поширането в касерола и сложете върху котлон, за да се редуцира до гъстотата на сироп.
4. В купа смесете руколата, салатата Фризе и листата магданоз. Поръсете с малко сол и черен пипер и залейте с дресинга. Разбъркайте старателно и много внимателно. Нарежете козето сирене на малки триъгълни парчета.
5. Разпределете салатата в чинии. Върху нея подредете резени поширани круши и парченца сирене. Поръсете с цели бадеми Маркона и настържете един отгоре, накрая полейте с редукцията.