300 г кускус
1 консерва риба тон в зехтин
1 авокадо
1 консерва нахут (400 г)
1 късоплодна краставица
100 г сирене фета
1/2 връзка босилек
1/2 връзка кориандър
сол и черен пипер
зехтин екстра върджин
2 лимона, сок
Начин на приготвяне:
1. Загрейте 1 с.л. зехтин в тенджера и в него запържете кускуса до златисто, като разбърквате непрекъснато, за около 3-5 минути. Намалете силата на огъня и добавете гореща вода (2 ч.ч. вода на 1 ч.ч. кускус). Захлупете и гответе 15 минути. След това прецедете кускуса и го оставете да изстине.
2. Обелете и нарежете краставица на кубчета. Разрежете авокадото на две, отстранете костилката и издълбайте вътрешността на двете половини. Нарежете ги на кубчета. В голяма купа сложете нарязаната краставица и авокадо. Добавете нарязаните листа босилек, както и половината нарязани листа кориандър, рибата тон и прецедения нахут. Добавете кускуса в купата. Натрошете сиренето отгоре.
3. В купа изтискайте лимоновия сок, добавете зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
4. Залейте салатата и разбъркайте много добре. Поръсете с останалите листа кориандър.