4 телешки рамстека х 225 г
200 мл зехтин екстра върджин
60 мл червен винен оцет
2 скилидки чесън
15 г розмарин
15 г магданоз
15 г риган
30 г мед
5 г едър лют червен пипер
1 лимон, сок
За салатата:
1 тиква хокайдо
250 г замразен зелен боб (без шушулки)
250 г домати
200 г орехи
200 г рикота
шепа кресон
Начин на приготвяне:
1. За дресинга/маринатата в купа сипете червен винен оцет, едър лют червен пипер, лимонов сок, мед, нарязани скилидки чесън и зехтин. Нарежете на ситно листата магданоз, риган и розмарин и ги добавете и тях. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Отделете около 75-100 мл от дресинга, около половината.
2. Поставете телешките стекове в плик и сипете половината марината. Затворете с цип и разтресете силно. В друг плик поставете филета сьомга и сипете останалата марината. Затворете и разтръскайте. Поставете месото и рибата в хладилник за 4 часа.
3. Измийте тиквата и без да я белите я нарежете на парчета. Сложете ги в тава. Поръсете със зехтин и разбъркайте. Печете в предварително загряга фурна на 180 градуса 30 минути. В друга тавичка сложете ореховите ядки, поръсете с малко зехтин и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 8-10 минути.
4. Извадете маринованите стекове от пликовете и ги оставете на стайна температура за 30 минути. След това ги изпечете върху скара или грил-тиган за по 2-3 минути от всяка страна. Оставете да починат. Нарежете ги на дълги парчета.
5. Маринованото филе от сьомга поставете в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 6 минути.
6. В голяма купа сложете печената тиква, печените орехи, размразените бобчета. Поръсете със сол и полейте с отделения дресинг. Разбъркайте много добре. Върху салатата подредете парчетата месо или накъсаното филе сьомга. Украсете с кресон.