3 краставици
2 ч.л. едра морска сол
3 с.л. олио
сок от 1 лайм
1 ч.л. едър лют червен пипер
1 опаковка сирене Халуми
1 консерва нахут
3 с.л. зехтин
1/4 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. кайенски пипер
1/2 ч.л. сушени провансалски подправки
1/4 връзка кориандър
1/4 връзка магданоз
3 мариновани люти чорбаджийски чушки
2 лайма
Начин на приготвяне:
1. Обелете краставиците и ги разрежете на две по дължина. Поставете ги легнали в тавичка и ги поръсете с едра морска сол. Оставете настрани за 1 час. След това подсушете добре краставиците.
2. Поръсете краставиците с олио и ги поставете върху силно загрята скара, с разрязаната страна надолу и печете 3-4 минути. След това ги обърнете и печете още 2 минути.
3. Прецедете нахута и го сложете в купа. Добавете зехтина и подправките и разбъркайте. Пресипете нахута в плоска тавичка, увита в алуминиево фолио и го разпределете на един слой. Печете под скарата за 30-40 минути, до хрупкавост.
4. Нарежете сиренето халуми на филийки и ги поръсете с олио. Запечете сиренето от двете страни върху скарата.
5. Нарежете на големи парчета печената краставица и я сложете в голяма купа. Накъсайте печеното сирене халуми и добавете печения нахут. Добавете нарязаните люти мариновани чушки и нарязаните кориандър и магданоз. Овкусете със сол, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте добре. Поднесете салатата с резени лайм.