Необходими продукти за 4 порции:
6 пъдпъдъчи яйца
1 маруля
400 г домати
50 г синьо сирене
5–6 стръка копър
сол на вкус
за маринованото цвекло:
500 г червено цвекло
1/2 глава лук
1 дафинов лист
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
2 с. л. олио
1 с. л. ябълков оцет
за винегрета:
2 ч. л. горчица
2 ч. л. пчелен мед
2 с. л. ябълков оцет
4 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. естрагон
Начин на приготвяне:
1. Цвеклото се измива добре и се вари 20–30 минути в подсолена вода. След това се обелва и се нарязва на кубчета. Поставя се в купа, залива се с водата, в която се е варило (почти да го покрие). Добавят се нарязаният на ивици лук, дафиновият лист, захарта, солта, олиото и оцетът. Всичко се разбърква и се оставя да престои 1 денонощие.
2. Яйцата от пъдпъдък се сваряват за около 3 минути в подсолена вода, заливат се със студена вода и се обелват. Марулята се нарязва на ивици и се поставя в дълбока купа. Добавят се нарязаните на кубчета домати и синьо сирене. Разбърква се.
3. Горчицата и медът за винегрета се разбиват с телена бъркалка. Постепенно се наливат оцетът и зехтинът. Овкусява се със солта и естрагона и отново се разбива.
4. В чиния се оформя канапе от салатата и се полива с винегрета. В средата на салатата се слага от цвеклото и се поръсва с наситнения копър. Украсява се с нарязаните на четвъртинки пъдпъдъчи яйца.
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!
Други рецепти:
Кълцана салата с чушки и патладжан