100 г киноа
2 връзки пресни малки моркови
2 стръка стеблена целина
1 малка глава червен лук
50 г бейби спанак
50 мл узо
4 с. л. студено пресован зехтин
3 с. л. сок от лимон
1 ч. л. мед
1/2 ч. л. кимион на зърна
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Киноата се сварява във вода за 10–12 минути, отцежда се и се охлажда. Морковите се обелват, част от стеблата се запазват.
Лукът се реже на полумесеци, целината – косо на парчета. Кимионът се запича на сух тиган и след това се стрива в хаванче.
В същия тиган се сипва 1 с. л. зехтин и морковите се запържват до златисто. Добавя се лукът и се оставя да се запържи до златисто.
Налива се узото и щом течността се изпари, съдът се дърпа от котлона и морковите се разбъркват с меда.
От лимоновия сок, останалия зехтин, стрития кимион и сол се прави дресинг.
В купа се сипва киноата. Добавят се спанакът, топлите зеленчуци и целината, и се овкусява с дресинга.
Разбърква се и се сервира.
Прочетете още:
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата
5-те съставки на идеалната салата
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Бърза зелена салата с маринован лук