ряпа - 2 бр.
нар - 1 бр.
прясна целина - 5-6 стръка
чесън - 3 скилидки
киноа - 200 гр
зехтин - 120 мл
орехи - 30 гр
мед - 4 с.л.
горчица - 1 с.л.
ябълков оцет на вкус
сол на вкус
Салата с ряпа, но предварително маринована и запечена до златисто, сочни зрънца нар и листа прясна целина, обединени от овкусена с богат дресинг киноа. Имате ли смелостта да опитате нещо различно?
Нямаме навика да ядем много ряпа. Обичайно я стържем на салата с моркови или пък приготвяме домашен лек против кашлица от черна ряпа. Тя влиза в състава на прочутата кунинска туршия, но като че ли с това приключва присъствието й на нашата трапеза. Затова решихме да ви провокираме с една нетрадиционна салата с ряпа на Mate Kitchen, в която тя преминава термична обработка. И не само това – мариноваме я в чесън, мед и зехтин. Използвахме червена ряпа, защото е по-сладка и не така остра като черната. Може да ползвате и бяла, разбира се – с каквато разполагате.
Харесваме точно тази рецепта с ряпа заради разнообразието от вкусове и текстури в нея. Сладникавата печена ряпа, деликатно киселите зрънца нар, характерната острота на прясната целина, орехите, които, впрочем, можете и да запечете. Всички те изглеждат невъзможна комбинация, но киноата прави вълшебството тук. Тя обединява всичко. И понеже дресингът попива в малките зрънца, зеленчуците всъщност успяват да запазят своя натурален вкус.
И понеже стана дума за дресинг, киселината в тази салата с ряпа съвсем не е достатъчна. Тя дори не е фокус. Имаме мед, зехтин, горчица, ябълков оцет. Не го заменяйте с винения, защото той е по-остър. В никакъв случай не ползвайте лимонов сок, защото няма да овкуси достатъчно. Спазете продуктите и пропорциите първия път. Ако нещо ви липсва, може да коригирате при следващото приготвяне.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Смачкайте чесъна и го смесете с половината зехтин, сол, 2 лъжици мед и оцет. В тази марината сложете обелената и нарязана на хапки ряпа да се овкуси за няколко минути.
2. Покрийте тава с хартия за печене и върху нея изсипете ряпата заедно с цялата марината. Изпечете я на 200 градуса до златист захар.
3. През това време сварете киноата по указанията на пакета. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.
4. След като се охладят киноата и ряпата, ги смесете в купа и към тях прибавете изчистените семена нар, нарязаните листа целина и нарязаните орехи.
5. От 60 мл зехтин, 2 с.л. мед, щипка сол, горчицата и ябълков оцет на вкус направете винегрет. Разбъкайте добре и овкусете с него салатата.
6. Разбъркайте салатата много добре, за да се разпределят равномерно нара, ряпата и целината и поднесете.
Внимание: Съдържа горчица, орехи и прясна целина, които може да предизвикат алергични реакции.