картофи сварени - 4 бр
скумрия пушена - 1 бр
червен лук - 1 глава
кисели краставички - 3 бр
лимонов сок - 30 мл
зехтин - 50 мл
черен пипер на вкус
сол на вкус
лимон за украса
Обикновено сервираме класическата картофена салата, когато приготвяме риба, но Mate Kitchen решиха да ги съберат на едно място в тази салата с картофи и риба. Ползвахме топло пушена пушена скумрия, но може да се направи и с всякаква друга пушена риба като паламуд или пък сьомга. Тя има изразен вкус и се допълва добре с по-неутралните картофи. Краставичките пък добавят по-мек кисел вкус.
Картофената салата е вкусна с всякакъв лук, но червеният е сочен и вкусът му е по-мек, а пък и става по-цветно с него. С рибата се комбинира много добре, както го доказва класическата морска салата с копърка и лук.
Ето и един трик на Mate Kitchen, когато белите варени картофи. Макар да пари на пръстите, свършете това докато са топли, защото после кожичката им залепва и беленето става много трудно. Освен това, когато са топли, поемат по-добре и в дълбочина подправките и течните овкусители като оцет и олио/зехтин.
Ако искате вкусна салата с картофи и риба, не пестете мазнината. Поемат я и стават по-вкусни и това важи не само за салатата, а и за всички други ястия с картофи. Те просто обичат мазничкото. Обикновено ги подкиселяваме с оцет, но ние го заменихме с лимонов сок заради рибата. Получи се дори по-добре. Със солта бъдете пестеливи, тъй като и рибата, и краставичките са доста солени.
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете сварените картофи на кубчета. Обезкостете рибата и я накъсайте. Нарежете лука и краставичките на кубчета.
2. Смесете картофите, рибата, лука и краставичките, овкусете с лимоновия сок, олиото, солта и черния пипер.
3. Сервирайте в продълговата чиния и украсете с нарязания на полумесеци лимон.