императорски ориз Крина - 400 гр
манго или ананас/папая - 2 бр.
портокали - 1 бр.
зелен лук - 1 връзка
пресен джинджифил колкото палец - 1 парче
лимони - 1 бр.
прясна мента - 1 връзка
олио - 40 мл
чили - 1 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Сладко, люто, плодово, ментово, джинджифилово – всички тези вкусове са обединени рецептата на Mate Kitchen за великолепен императорски ориз. Китайската медицина го нарича тоник за кръвта заради високото съдържание на протеини и желязо в него. В черния му външен слой има много антиоксиданти, повече дори от боровинките.
Някога той е бил запазен само за трапезата на китайския император и забранен за всички останали, откъдето идва и името му. Вярвало се, че малките черни зрънца с наситен лилав оттенък и леко сладникав вкус ще съхранят неговото здраве и дълголетие. Тъй като дава изключително малък добив – 1/10 от обикновения ориз, по времето, когато бил открит, невъзможната му цена била по възможностите само на Единствения в империята.
Днес, благодарение на „Крина“, тази суперхрана е достъпна за всеки и салатата с императорски ориз е само един от начините, по който той може да бъде приготвен. Освен вкусна, тя е още балансирана, провокираща небцето, различна от всичко, което сте опитвали досега, и най-вече от цялостната нагласа, която имаме към ориза.
Решите ли да готвите с императорски ориз, трябва да знаете, че му е нужно малко повече време да се свари. Можете да ускорите процеса, като го накиснете предварително във вода, но това не е задължително. Вероятно ще се притесните от тъмния цвят, с който ще обагри тенджерата. Това са излишни тревоги, измива се без проблем както на ръка, така и в съдомиялна машина.
А ако се чудите какво друго освен салата можете да си приготвите с императорски ориз, той се комбинира чудесно с месо, зеленчуци, риба и морски дарове, както и екзотични плодове. Можете да направите от него десерти, салати, основни ястия.
Опитайте!
Начин на приготвяне:
1. Сварете императорския ориз „Крина“ по описанието от опаковката, след което го оставете да се изцеди и охлади.
2. През това време в купа нарежете зеления лук, към него прибавете обеления и настърган джинджифил, кората от 1 портокал, след което и самия плод.
3. Обелете и нарежете мангото на кубчета и го прибавете към останалите продукти в купата.
4. Овкусете със сока от 1 лимон, за да избегнете потъмняването на продуктите, прибавете вече отцедения и изстинал ориз, и доовкусете с олио, сол, черен пипер, чили и прясна мента.
5. Разбъркайте и поднесете салатата с императорски ориз.