- 800 г микс чери домати
- 250 г моцарела
- 100 г зелени маслини без костилки
- 1 връзка пресен лук
- 2 стръка босилек
- За трохите:
- 4 филийки хляб с квас
- 1 скилидка чесън
- 40 мл зехтин
- 1 ч.л. сух риган
- сол и черен пипер на вкус
- За соса:
- 200 г зелени домати
- 1 зелена чушка
- 4 стръка пресен кориандър
- сокът от 1 лайм
- 60 мл зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
За трохите смелете хляба на едро заедно със сол, ригана, зехтина, стрития на паста чесън и черен пипер. Изпечете трохите в загрята на 200 градуса фурна за 7-8 минути – трябва да станат хрупкави и златисти. Охладете ги.
За соса в тава сложете разполовените зелени домати и избушената чушка, посолете ги и ги залейте със зехтина. Запечете ги в загрята на 200 градуса фурна за 25 минути. След това охладете, обелете чушката и ги пасирайте със сока от лайм и кориандъра.
Разполовете чери доматите. Разбъркайте ги със соса от зелени домати, шайби маслини и наситнения пресен лук. Сервирайте с накъсана моцарела, трохите и накъсан босилек.
Прочетете още:
🥗Пъстра салата с телешко
🥗Салата от червено цвекло
🥗Пъстрата руска салата
🥗Традиционна и леко пикантна салата
🥗3 нови начина да сервираме салата