Хамон серано е испанска сурово сушена шунка, която за разлика от хамон иберико – плод на иберийската порода, се прави от месото на бели прасета.
Също повод за национална гордост и специалитет с впечатляващ аромат и вкус, този хамон се приготвя най-вече в полупланинските райони на провинциите Гранада, Алмерия, Саламанка и Авила.
Необходими продукти за 4 порции:
*800 г домати
*120 г чери домати
*120 г сирене, тип фета
*120 г хамон серано
*20 мл балсамова редукция
*16 листа босилек
Начин на приготвяне:
Чери доматите се режат на две, а доматите – на големи резени.
Подреждат се в чиния заедно с нарязаното на кубчета сирене. Отгоре се слага тънко нарязан хамон и се полива с балсамовата редукция.
Украсява се с листата от босилек.