50 г фин булгур
2 краставици
1 стрък стеблена целина
1 зелена чушка
3 стръка пресен лук
1 връзка магданоз
1/2 връзка копър
1/4 ч.л. сумак
1 скилидка чесън
200 г катък
70 мл зехтин
1/2 лимон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Залейте булгура с кипяща подсолена вода. Покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете да престои 20 минути. Ако има нужда, отцедете. Разбъркайте с 20 мл зехтин.
Обелете краставиците, разполовете ги и с помощта на лъжица отстранете семките. Нарежете ги на кубчета.
Обелете целината, почистете чушката и ги нарежете на кубчета. Почистете и пресния лук, горната част на перата заделете за друга рецепта, а останалата част нарежете на ситно.
В купа смесете чушките, пресния лук, краставиците, наситнения магданоз, сумака, нарязания копър и целината. Прибавете булгура.
Овкусете със зехтина, сол, сока от лимона и чесъна, стрит на паста. Разбъркайте и оставете да престои 10-15 минути.
Сервирайте салатата с шапка от катък.
Още рецепти:
Бърза зелена салата с маринован лук
Зелена салата с гъби, сирене „Бри“ и орехи
Зелена салата с портокали и пармезан