Салатите винаги са били чудесно допълнение на всяка трапеза. Представяме ви една по-различна салата в комбинация с боровинки и къпини, която определено ще изненада гостите ви – както с вкус, така и с нетрадиционен начин на поднасяне.
Необходими продукти за 4 порции"
4 листа зелена крехка салата, накъсана на парчета
1 ч. ч. бейби спанак
½ ч. ч. рукола
½ ч. ч. къпини
2 с. л. лучени кълнове или див лук
200 г крем-сирене
За дресинга:
6 с. л. олио от гроздови семки
2 с. л. естрагонов, бял балсамов или ябълков оцет
100 г черни боровинки
За бисквитите:
150 г прясно пармиджано или грана падано, настъргано
2 с. л. филирани бадеми
2 с. л. хлебни трохи
къпини, боровинки и ядливи цветя за гарниране
Начин на приготвяне:
Пармиджаното се смесва с бадемите и трохите. Върху хартия за печене се начертават 12 кръга с диаметър 10 см. В тях се разпределя сместа с пармиджаното. Слагат се да се запекат на 180° С за 5-6 мин. или докато се зачервят леко. Изваждат се от фурната, охлаждат се и тогава се отлепват от хартията за печене.
Зелената салата се смесва със спанака, руколата, къпините и лука.
За дресинга олиото се пасира частично с балсамовия оцет, боровинките и сол на вкус.
Върху изпечена бисквита от пармиджано се намазва лъжица крем-сирене, слага се от зелената смес, поръсва се с дресинга, поставя се втора бисквита, отново сирене, зелена смес и дресинг, трета бисквита, крем-сирене, зелена смес и дресинг. Отгоре се украсява с няколко къпини, боровинки и ядливи цветя.