сварен зрял боб - 1 кутия
червен лук - 1 глава
магданоз - 5 стръка
чубрица - 1 супена лъжица
зехтин - 50 мл
винен оцет - 10 мл
сол на вкус
Свареният боб от консерва превръща правенето на салата от зрял боб буквално в детска игра. Отцеждате, добавяте нарязан на тънко лук и подправки, разбърквате и сервирате. Край на досадното киснене и варене на боб. Готови сте за точно 15 минути.
И все пак… Ако вариантът с готов боб от консерва не ви устройва и държите за своята салата да ползвате специален сорт боб, ще трябва да си го сварите сами, уточняват от Mate Kitchen. В такъв случай, когато бобът е готов, го отцедете веднага и не го оставяйте да кисне във водата, в която е врял. Иначе рискувате зърната да се напоят с вода и да не могат след това да попият добре оцета, зехтина и аромата от подправките. Макар джодженът да е типичната подправка за зрял боб, в салата е по-подходящ свежия магданоз. Той се съчетава добре вкусово и с лука.
За да се овкуси добре салата, Mate Kitchen препоръчват след като я подправите, да я оставите в хладилника за поне час. Разбърквайте от време на време, за да се напоят бобчетата по-добре. По желание можете да я обогатите с нарязани печени червени чушки. Те добавят приятен сладникъв вкус. Другият широко разпространен вариант е да я объркате с лютеница. Става класическа гарнитура за кюфтета, кебапчета и всякакво месо, изпечено на скара.
Начин на приготвяне:
1. Отцедете боба и го сложете в купа.
2. Добавете нарязания лук, магданоза, зехтина и солта.
3. Накрая поръсете с чубрица и сервирайте.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.