500 г замразен зелен фасул
2 връзки репички
200 г сирене „Фета“
1 лимон
1 лайм
2 стръка босилек
2 стръка мента
2 стръка пресен лук
1 с.л. ретро горчица
30 мл червен винен оцет
60 мл студено пресован зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Оставете зеления фасул на стайна температура да се размрази, след това го сварете в подсолена вода. Трябва да омекне, но все пак да остане леко хрупкав в средата. Извадете го и го потопете във вода с лед, за да спре процесът на готвене. След това отцедете много добре и подсушете.
Нарежете репичките на много тънки шайби с помощта на ренде тип мандолина. Сложете ги в купа със студена вода - така се огъват леко и стават по-хрупкави.
За дресинга:
В купа смесете настърганата кора от половин лайм и половин лимон. Изстискайте и сок от лимон и лайм - по 1-2 супени лъжици, или на вкус. Прибавете горчицата, оцета, зехтина и разбъркайте много добре. Накрая добавете накълцаните мента, пресен лук и босилек. Опитайте и посолете на вкус.
По желание може да добавите и щипка захар.
Залейте зеления фасул и репичките с дресинга и разбъркайте. Поднесете салатата с натрошено сирене.
Съвет:
Оставете салатата в хладилник за час, преди сервиране, след което поръсете със сиренето.
Прочетете още:
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата
5-те съставки на идеалната салата
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Бърза зелена салата с маринован лук