пармезан - 400 гр
цвекло - 1 глава
ряпа - 1 глава
моркови - 2 броя
спанак - 125 гр
орехи - 40 гр
зехтин - 5 с.л.
мед - 1 с.л.
горчица - 1 с.л.
оцет - 2 с.л.
Поднесено в кошничка от пармезан, всичко изглежда по-стилно, специално и празнично. Което и да е предястие, стига да има плътна и твърда текстура, е подходящо. За тази рецепта на Mate Kitchen ние избрахме това да е свежа салата от суров спанак, моркови, ряпа и цвекло, разбъркани с лек дресинг. И накрая поръсихме с хрупкави орехи. Разкош, роден от порива на кулинарното въображение да нахрани щедро първо окото. Между другото, можете да запечете орехите, ако искате още по-богат вкус.
А как се прави красивата кошничка от пармезан? По-лесно, отколкото си мислите. Просто трябва да го запечете на тънък пласт във формата на кръг и после, докато е още топъл го моделирате в желаната форма. Може да ползвате кръгла метална форма, чаша, квадратна кутия – всичко, което влиза в концепцията ви за поднасяне. В никакъв случай обаче не заменяйте пармезана с кашакавал. След като изстине, пармезанът става твърд и хрупкав и държи форма. Кашкавалът,, за жалост, колкото и на тънък пласт да е, не може да се запази. За една кошничка от пармезан ви трябват около 100 грама сирене.
По този начин можете да поднесете хапки месо, гъби, морски дарове. Кошничката се яде и допълва великолепно вкуса на съдържанието в нея. Добре е само да внимавате със солта, тъй като в пармезана има достатъчно и той добре овкусява всяка хапка.
Начин на приготвяне:
1. За да приготвите кошничките, настържете пармезана на едро ренде и го разпределете във формата на кръг с диаметър 20-22 см в тава, покрита с хартия за печене.
2. Печете докато пармезанът се разтопи и започне да хваща много лек загар, но внимавайте да не го препечете.
3. След като е готов, го извадете и заедно с хартията за печене го обърнете върху подходяща стъклена купа. Моделирайте в неправилна форма и отделете хартията. Оставете върху купата докато изстине напълно.
4. Докато кошничките изстиват, обелете и настържете цвеклото, ряпата и морковите и към тях добавете измития и почистен спанак.
5. В бурканче сипете зехтина, меда, горчицата и оцета, затворете с капачка и разклатете енергично за няколко секунди.
6. Залейте зеленчуците с дресинга, разбъркайте всичко добре, сложете в кошничките, поръсете с орехи и сервирайте в чиния.
Внимание: Съдържа горчица, орехи и пармезан, което може да предизвика алергични реакции.