400 г моркови
2 малки глави червено цвекло
2 корена пащърнак
1 стрък праз
2 стъбла селъри
100 мл бял балсамов оцет
100 мл зехтин
2.5 с.л. течен мед
4 стръка мащерка
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. сушен риган
150 г овче сирене
0.25 ч.л. нигела
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете на кубчета морковите, цвеклото и пащърнака. Овкусете ги със сол, черен пипер, половината от оцета и зехтина, мащерката и 2 с.л. от меда.
Включете фурната на 200 градуса (с вентилатор). Изпечете зеленчуците до готовност - за 30-40 минути. Трябва да се карамелизират.
Почистете праза и нарежете само бялата част на шайби. Задушете го в 1 с.л. от зехтина и малко вода, за да омекне.
Обелете стъблата селъри и го нарежете на кубчета.
Останалите зехтин и оцет разбъркайте с горчицата, останалия мед и ригана. Овкусете със сол и черен пипер.
Разбъркайте зеленчуците с дресинга и ги оставете да престоят поне 30 минути.
Сервирайте печените кореноплодни зеленчуци с натрошено сирене и нигела.
Прочетете още:
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата
5-те съставки на идеалната салата
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Бърза зелена салата с маринован лук