червени чушки - 1/2 кг
орехи - 1/2 ч.ч.
кисело мляко - 1/2 ч.ч.
чесън - 3-4 скилидки
олио или зехтин - 2 с.л.
копър по желание
сол на вкус
Салатата от печени чушки с орехи е един от най-традиционните есенни български вкусове. Червените чушки, чесънът, киселото мляко, счуканите орехи… Сладко, приятно пикантно, сочно, леко хрупкаво – има от всичко. Става чудесно мезе за ракия, но върви много добре и с печено месце и ароматна пърленка. Тя е от онези уж салати, които са толкова вкусни, че можеш да се нахраниш с тях. И става бързо. Ако чушките ви са вече изпечени, салатата се подрежда за не повече от 10 минути.
Харесваме червените печени чушки с орехи, защото създават усещане за уют и топлина. Със салата айсберг, спанак, авокадо и чери домати трудно може да се получи същият ефект. Не че тази комбинация не е вкусна, тъкмо обратното. Просто създава друг контекст. Това, което може да се каже на маса с печени чушки определено не върви на маса с модерна зелена салата.
Между другото, салатата от печени чушки с орехи можете да си приготвите и през зимата, стига да имате домашни печени чушки от фризера или от буркан. Като компромисен вариант можете да купите и от магазина, но от Mate Kitchen не ги препоръчват. В тях има киселина, която отнема сладостта на чушките и вкусът става коренно различен. Тях обаче спокойно може да си ги ползвате за чушки бюрек през студените месеци.
Начин на приготвяне:
1. Опечете чушките, обелете ги и ги нарежете.
2. Счукайте орехите заедно със скилидките чесън.
3. Прибавете киселото мляко и олиото, посолете и разбийте сместа, след което полейте с нея чушките.
Внимание: Съдържа орехи и кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.