200 г телешки суджук
200 г паста Орзо
1 тиквичка
2 скилидки чесън
1 глава червен лук
200 г маслини Kаламата без костилки
200 г чери домати
50 г сушени домати (в зехтин)
1 връзка магданоз
30 мл зехтин
сол на вкус
За дресинга:
70 мл студено пресован зехтин
1/2 лимон, сок
1/4 ч.л. сумак
1 щипка суха мента
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете пастата в подсолена вода, като следвате инструкциите на опаковката. След това я отцедете и измийте. Залейте с малко зехтин, за да не се слепва. Прехвърлете в голяма купа.
2. Тиквичката нарежете на шайби и запечете в тиган с около 20 мл зехтин. След това я нарежете на кубчета.
3. Нарежете лука на полумесеци, а чесъна на ситно и ги сипете в купата при пастата. Добавете разполовените чери домати.
4. Нарежете суджука и го сложете в сгорещен тиган за кратко, като разбъркате, за да се запържи от всички страни. Извадете го, нарежете на тънки парчета по дължина и сипете при пастата.
5. Нарежете маслините на две, сушените домати на ивички, а магданоза наситнете. Сипете тиквичките, маслините, сушените домати и магданоза в купата при пастата.
6. Разбъркайте сока от лимон със сумака, ментата, сол на вкус и зехтина. Подправете салатата и сервирайте.