200 г зелена френска леща
200 г кисело мляко
200 г чери домати
150 г овче сирене
50 г печени орехи
150 мл зехтин
2–3 патладжана
1/2 глава червен лук
1 скилидка чесън
1 връзка магданоз
1/4 връзка мента
1 с. л. сусамов тахан
1 с. л. сумак
сокът от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се сварява в голямо количество вода, като се внимава да не се превари. Отцежда се, оставя се да се охлади и се залива с 20 мл от зехтина.
Патладжаните се обелват, нарязват се на шайби с дебелина от 1 см, осоляват се и се оставят да се отцедят от горчивата течност. След това се измиват и се подсушават. Намазват се с 50 мл от зехтина и се изпичат на грил.
Лукът се нарязва на полумесеци, доматите се разполовяват, магданозът, ментата и орехите се накълцват.
Чесънът се стрива на паста с малко сол и се разбърква с останалия зехтин, сока от лимона, сумака, сол и черен пипер на вкус.
Лещата, лукът, доматите, билките, патладжаните и орехите се разбъркват в купа и се подправят с дресинга.
Киселото мляко се разбърква със сусамовия тахан. Овкусява се със сол и черен пипер.
Салатата се сервира с нарязано на кубчета сирене и с млечния сос.
Прочетете още:
- Пъстра салата с телешко
- Салата от червено цвекло
- Пъстрата руска салата
- Традиционна и леко пикантна салата
- 3 нови начина да сервираме салата
- 5-те съставки на идеалната салата
- Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
- Бърза зелена салата с маринован лук