За салатата
леща - 150 гр
гъби - 200 гр
маруля за сервиране - 1 бр
лук - 1 глава
моркови - 2 бр
прясна целина - 2 стръка
зелен лук - 3 стръка
карамфил - 4 зрънца
дафинов лист - 1 бр
суха мащерка - 1/2 ч.л.
лимонов сок - 2 с.л.
домат - 1 бр
магданоз - 2-3 стръка
За дресинга
дижонска горчица - 1 с.л.
лимонов сок - 2 с.л.
чили сос - 1 ч.л.
чесън - 2 скилидки
сол - 1/4 ч.л.
зехтин - 4 с.л.
черен пипер на вкус
Когато погледне списъка с продукти за тази салата от леща и гъби, човек лесно би се заблудил, че от тях ще се приготвя богата яхния. Този път обаче ще ви изненадаме и ще ви предложим една по-различна идея за салата. Свикнали сме да възприемаме лещата под формата на супа или основно ястие. От Mate Kitchen пък са на мнение, че щом можем да направим салата от боб, нахут, ориз и макарони, няма причина да променим отношението си към тези скромни, но хранителни зрънца.
Многото подправки в нашата салата от леща всъщност са, за да я овкусят, така че да забравите, че някога сте я хапвали на яхния. Традиционният ѝ вкус постигаме с чесън и чубрица, но тук имаме карамфил, дафинов лист и мащерка. Сварената леща пък смесваме с прясна целина, зелен лук и хрупкави моркови. С добавката от приятно киселеещите гъби и накълцания магданоз ще се насладите на непознат, но завладяващ вкус. Чудесна е като гарнитура към месо или пък ако ви се хапва нещо леко за обяд или вечеря, предлагат от Mate Kitchen.
Ще забележите, че гъбите за студената салата от леща се варят в подкиселена с лимон вода. Много от вас вероятно ще кажат, че не си струва усилието, след като тези от буркан също киселеят. Ние сме на друго мнение. Тези от буркан имат толкова натрапчиво кисел вкус, че гъбата изобщо не се усеща. Това е причината да си ги приготвим сами и да сме сигурни в качеството на готовата салата.
Начин на приготвяне:
За салатата
1. Обелете лука, набодете в него карамфилчетата и го сложете в дълбока тенджера. Добавете при него почистената леща, мащерката и дафиновия лист, налейте водя и я сварете на тих огън до готовност.
2. След като лещага се свари, я отцедете от водата и оставете встрани да изстине.
3. Почистете гъбите и ги нарежете на едри парчета. Сварете ги в леко подкиселена с лимонов сок вода.
4. През това време накълцайте на ситно зеления лук, морковите и целината.
5. Сложете отдецената леща в голяма купа. Изсипете при нея зеления лук, морковите и целината. Добавете и отцедените и изстинали гъби. Излейте отгоре дресинга и разбъркайте добре.
6. За да поднесете, направете канапе от накъсана на едро маруля в голяма чиния. Обелете домата и го нарежете на филийки. Подредете го върху марулята. В центъра сложете салатата от леща и поръсете щедро с нарязан магданоз.
За дресинга
1. Смачкайте чесъна и го сложете в бурканче. Добавете при него лимоновия сок, горчицата, лютивия сос, зехтина, сол и черен пипер.
2. Затворете плътно с капачката и разклатете енергично за няколко секунди. Трябва да се получи еднородна смес с пухкава консистенция.