киноа - 300 гр
орехи - 30 гр
зелен лук - 3 стръка
печени чушки - 3-4 бр.
лимони или лайм - 1 бр..
пресен кориандър - 3-4 стръка
магданоз - 1/2 връзки
зехтин - 30 мл
сол на вкус
Салата от киноа не е просто име на рецепта. Това е основата за безброй вкусни възможности, защото това безценно семенце се комбинира с какво ли не. От Mate Kitchen ни предлагат вариант с печени чушки, орехи, пресен кориандър и зелен лук. Истински взрив от вкусове и текстури. Хрупкаво от орехите, свежо от зеления лук, плътно от печената чушка, ароматно от кориандъра и магданоза.
Киноата е само основата, която попива всичко, за да създаде неустоим вкус. Освен че с нея стават много вкусни салати и не само, тя е богата на протеини и съдържа много калций, фосфор, магнезий и желязо. В нея няма глутен, което я прави вкусна възможност за хората с непоносимост към него.
Семената от киноа могат да се ядат сурови или пък покълнали, но най-често се варят. Ако не сте готвили киноа досега, на опаковката винаги има инструкции. В общия случай киноата се вари около 15-20 минути. Предвидете по-голям съд, тъй като тя увеличава обема си 4 пъти. След това я отцедете добре, оставете да изстине напълно и си направете нашата салата от киноа с орехи и печени чушки. Комбинира се добре със спанак и зелен лук, можете да си направите магданозеното Табуле с киноа вместо с булгур, а защо не да изнамерите свой вкусен микс.
Начин на приготвяне:
1. Сварете предварително измитата киноа както е посочено на опаковката, отцедете я и оставете да поизстине в купа.
2. През това време нарежете лука на дребно, а чушките на малки кубчета.
3. Прибавете лука и чушките към изстиналата киноа. Сипете и счуканите орехи, нарязаните кориандър и магданоз.
4. Подправете със сол, зехтин и прясно изцеден лимонов сок, разбъркайте добре и поднесете.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.